Može li vadjenje umnjaka da bude prijatno iskustvo?

Da li ste se već susreli sa problemima koje su Vam zadali nepravilno pozicionirani ili pokvareni umnjaci ili ste pak slušali iskustva drugih koje je “strašan” bol koji potiče od ovih zuba odveo stomatologu?!
Ukoliko je Vaš odgovor potvrdan, pročitajte u narednim redovima kako da prepoznate simptome i znake koji prate nepravilno postavljen umnjak u ustima i na koji nacin se rešava ovaj, vrlo često ozbiljan zdravstveni problem.

Višegodišnje iskustvo u radu sa pacijentima koji su svoje poverenje poklonili doktorima Stomatološkog centra Ćirić, pokazalo je da ljudi vrlo često nisu svesni da imaju umnjake jer ih kao poslednje u zubnom nizu ne vide i samim tim ih znemaruju prilikom svakodnevnog održavanja higijene.

Kako ovi zubi niču poslednji u periodu od 17. do 25. godine života, za njihovo pravilno postavljanje obično nema dovoljno mesta u vilicama zbog čega se oni naginju ka obrazu ili nepcu, ili pak zaustavljaju tokom rasta tako da ostaju samo delimično vidljivi u ustima (poluimpaktirani umnjaci). Kod pojedinih pacijenata umnjaci u potpunosti ostaju u kosti I nikada se ne pojavljuju u ustima (impaktirani umnjaci).

Neprijatan osećaj tokom jela, buđenje iz noćnog sna, otežano otvaranje usta, otežano gutanje, neprijatan miris u ustima, otok, opšti simptomi poput povišene telesne temperature, bol različitog intenziteta koji se vrlo često širi prema uvetu, vratu ili oku samo su neki od simptoma koji potiču od problematičnih umnjaka.
U slučaju postojanja nekih od ovih simptoma obavezan je odlazak stomatologu koji procenjuje da li je umnjak za vadjenje i koju terapiju treba sprovesti.
Vadjenje umnjaka često je vrlo koplikovan stomatološki zahvat jer, osim teške pristupačnosti, ovi zubi mogu da imaju vrlo atipičnu morfologiju. Operativni zahvat vađenja umnjaka vrši isključivo stomatolog specijalista oralne hirurgije. Postupak se sprovodi u lokalnoj anesteziji, sigurno i bezbolno, a poštovanjem postoperativnih smernica dobijenih od oralnog hirurga ovaj hirurški zahvat može proći bez ikakvih tegoba, otoka i bolova i pacijenti vrlo brzo nastavljaju sa svojim uobičajenim aktivnostima.
Doktor Mirko Ćirić, specijalista oralne hirurgije, osnovač je i vasnik Stomatološkog centra Ćirić. Višegodišnje iskustvo stečeno na Klinici za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, aktivno učešće na seminarima i kongresima u zemlji i inostranstvu, kao i godine rada u privatnoj praksi, učinile su da hirurško uklanjanje umnjaka za ovog vrsnog stručnjaka predstavljaju rutinski zahvat a na stotine zadovoljnih pacijenata govore u prilog tome.
Stomatološki centar Ćirić opremljen je rendgen aparatima koji omogućavaju da se brzo i sa sigurnošću postavi dijagnoza i napravi pravi plan terapije.


Dragi naši pacijenti, nadamo se da smo rešili neke od vaših nedoumica i dali odgovore na pojedina vaša pitanja, a ukoliko još uvek osećate strah ili imate neko dodatno pitanje vezano baš za Vaš slučaj kontartirajte nas ili dodjite na besplatan specijalistički pregled u našu ordinaciju.

Share: