Implantologija

Zubni implanti sa krunicom predstavljaju vernu repliku izgubljenog zuba, kako po izgledu tako i po funkciji. Nakon gubitka zuba dolazi do neminovnog povlačenja kosti koja ga okružuje usled procesa resorpcije. Ugradnjom implanata na mesto izgubljenih zuba ne samo da se čuvaju okolni zubi, nego se i sile koje se stvaraju prilikom žvakanja prenose na kost vilice te tako sprečavaju njeno propadanje.

Ugradnja implanta se vrši pod lokalnom anestezijom, pa je postupak apsolutno bezbolan.

Implanti se mogu ugrađivati svim osobama kod kojih je završen rast i razvoj, i kod kojih su, po proceni hirurga imlantologa, zadovoljeni i svi ostali uslovi za ovu intervenciju. Ranije su mostovi bili u prednosti, zbog toga sto se implanti nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase. Medjutim, nove tehnologije u oralnoj hirurgiji omogućile su ugradnju veštačke kosti u atrofiranim vilicama, čime su implanti dobili na prednosti u odnosu na sve ostale vrste zubnih nadoknada.

Zubni implant se sastoji iz tri celine:
– Titanijumskog vestačkog zubnog korena koji se ubacuje u viličnu kost;
– Nadogradnje koja se ušrafljuje u titanijumski koren;
– Krunice koja se postavlja na nadogradnju.

Procedura nadoknade izgubljenog zuba implantom nošenim krunicama i mostovima prolazi kroz više faza. Nakon kliničkog pregleda i analize radiografskih snimaka od strane hirurga implantologa, sledi ugradnja implanata u kost, nakon koje se čeka par meseci da se završi proces osteointegracije tj. sjedivanja implanata sa okolnom kosti. U slučajevima kada se postigne optimalna primarna stabilnost i kada se koristi adekvatan implantacioni sistem, moguće je i odmah postaviti privremeni zub na implantu.

Sledi faza postavljanja suprastrukture na implante i uzimanje otisaka za izradu krunica i mostova, a njihovo postavljanje je i završna faza ovog procesa.
Pravilno održavanje oralne higijene nakon ugradnje implanta koje se sprovodi po savetu stomatologa kao i redovni kontrolni pregledi su najvažniji za dugovečnost implanata i protetskih radova na njima.

Potrebna vam je stomatološka usluga u Kragujevcu?