Oralna hirurgija

  • Vađenje zuba
  • Apikotomija-resekcija korena zuba
  • Hirurško vadjenje poluimpaktiranih i impaktiranih zuba
  • Uklanjanje viličnih cisti
  • Resekcija frenuluma
  • Augmentacija kosti

Pored rutinskog vađenja zuba, u Stomatološkom centru Ćirić obavlja se i hirurško vađenje zuba, impaktiranih umnjaka, kao i ostale oralnohirurške intervencije.

Apikotomija-resekcija korena zuba

Apikotomija predstavlja hirurški zahvat kojim se uklanja vrh korena zuba uz temeljno čićenje infekcije koja se proširila sa zuba u kost. Ova intervencija obezbedjuje sanaciju i očuvanje zuba koji se ne mogu izlečiti isključivo konzervativnom terapijom, te bi se u protivnom morali vaditi. Uz aplikaciju lokalnog anestetika, intervencija je potpuno bezbolna.

Hirurško vadjenje poluimpaktiranih i impaktiranih zuba

U grupu najčešće impaktiranih zuba spadaju gornji i donji umnjaci. Umnjaci su zubi koji se razvijaju relativno kasno i niču u periodu od 18. do 25. godine. Kako su ovo zubi koji poslednji niču, za njihov smeštaj u zubnoj vilici nema dovoljno mesta zbog čega često zauzimaju nepravilan položaj čime je otežano njihovo pranje pa su podložniji nastanku karijesa. Medjutim, najveći problem vezan za umnjake jeste pojava impakcija i poluimpakcija ovih zuba, tj. nemogućnost njihovog potpunog nicanja, odnosno potpuno zadržavanje u kosti vilice. Brojne su komplikacije koje prate ovakve zube (zapaljenje desni oko poluimpaktiranog zuba, formiranje parodontalnog dzepa oko susednog zuba, karijes, bol, odontogena cista i tumor, ortodontske anomalije).
U Stomatološkom centru Ćirić uspešno se vrši hirurško vadjenje poluimpaktiranih i impaktiranih zuba, uz brz i lak postoperativni oporavak poštovanjem saveta datih od strane našeg oralnog hirurga doktora Mirka Ćirića.

Uklanjanje viličnih cisti

Zubne ciste mogu nastati kao reacija organizma na konstantu infekciju koja dolazi preko vrha korena zubne pulpe koja je inficirana, mogu se pojaviti oko klice neizniklog zuba, usled traume i td. Često postojanje zubnih cisti ne prate nikakvi simptomi, a na njihovo postojanje mogu da ukažu promena boje zuba, tvrda izbočina na kosti iznad zuba, bol i otok u slučaju akutne infekcije, crvenilo oko zuba, fistula kod korena zuba, sekret iz nosa.
Uklanjanje zubnih cisti vrši se isključivo hirurškim putem uz dejstvo lokalnog anestetika.

Resekcija frenuluma

Ovo je rutinski zahvat koji se izvodi u slučaju visokog pripoja frenuluma za desni.

Potrebna vam je stomatološka usluga u Kragujevcu?