Parodontologija

  • Ultrazvučno uklanjanje kamenca, pigmentacija i mekih naslaga
  • Parodontološka hirurgija

Ultrazvučno uklanjanje konkrementa (kamenca), pigmentacija i mekih naslaga

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem i lečenjem progresivnih i degenerativnih bolesti potpornog aparata zuba (parodoncijuma). Zapaljenje gingive je prva faza razvoja parodontopatije koja, ako se ne leči na vreme, vodi u dalje faze ovog oboljenja i na kraju dovodi do potpunog rasklaćenja zuba i njihovog gubitka.

Zapaljenje gingive najčešće je uzrokovano prisustvom zubnog plaka koji se sastoji od komadića hrane i mnoštva bakterija koje razaraju tkivo i dovode do njegove upale. Stalnim razaranjem tkiva između zuba i desni stvaraju se takozvani džepovi, u kojima se nagomilava gnoj i taloži posebna vrsta zubnog kamenca. Ovi džepovi su uzrok daljeg propadanja tkiva oko zuba da bi vremenom počelo i njihovo labavljenje, klaćenje i spontano ispadanje.
Parodontopatija se može sprečiti redovnom i pravilnom higijenom usta i zuba, kao i uklanjanjem čvrstih i mekih naslaga, peskiranjem i poliranjem zuba prilikom redovnih stomatoloških pregleda jednom u šest meseci.

Ultrazvučno uklanjanje konkremenata i pigmentacija, poliranje sa hand-jet peskarom i fluorizacija zuba su metode koje bi trebalo sprovoditi bar jednom u 6 meseci tokom redovnih kontrolnih pregleda.
Uklanjanje mekih naslaga ne služi za izbeljivanje zuba ali će vam posle ove metode zubi svakako biti svetliji i imaće veći sjaj.
U lečenju parodontopatije najvažnije je ukloniti parodontalne džepove hirurškim ili nehirurškim zahvatima koji se uspešno obavljaju u našem Stomatološkom centru Ćirić.

Parodontaloška hirurgija

Kod uznapredovalih oblika bolesti pristupa se hiruškom tretmanu u okviru parodontološke hirurgije.
Najčešća hirurška intervencija koja se koristi u lečenju parodontopatije je režanj operacija kojom se uklanja patološki izmenjeno tkivo. U toku zahvata često je neophodna i ugradnja veštačke kosti Bio-Oss kojom se popunjavaju defekti nastali kao posledica infekcije i resorbcije, a time se i stvaraju uslovi za prožimanje mlade kosti u matriks veštačke kosti.

Potrebna vam je stomatološka usluga u Kragujevcu?